Τι είναι τα Παστέλ;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τι είναι τα Παστέλ ;

Τα παστέλ, τα οποία βρίσκονται συνήθως στην μορφή sticks, αποτελούνται από αγνή χρωστική σκόνη και μία ποσότητα ρητίνης. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες παστέλ, Τα Ξηρά παστέλ που χρησιμοποιούν κυρίως αραβική κόμμη, και τα λαδοπαστέλ τα οποία είναι παρόμοια με τα ξηροπαστέλ αλλά χρησιμοποιούν έλαια στην σύνθεσή τους, και ενίοτε κερί. 

Γιατί να προτιμήσουμε Παστέλ;

 άρθρο για το πως φτιάχνουμε παστέλ

Τα παστέλ προσφέρουν έντονα χρώματα και υψηλά ποσοστά χρωστικών. Είναι ιδανικά για τον καλλιτέχνη που επιθυμεί δυνατά χρώματα στα έργα του. Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία, αφού είναι δυνατόν να προσμιχθούν, να αραιωθούν και να εφαρμοστούν με αυτές μία πληθώρα τεχνικών. Τα αποτελέσματά τους στην ζωγραφική μπορεί να είναι από ευκρινείς γραμμές μέχρι μαλακές υφές. Τα παστέλ είναι ιδανικά για χρήση όπου είναι απαγορευτικής η χρήση μπογιάς. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος πήξης, είναι εύκολο να είναι κανείς αυθόρμητος και εκφραστικός με αυτό το μέσο.

Ξηροπαστέλ

Τα ξηροπαστέλ μπορούν να διαχωρισθούν στις παρακάτω κατηγορίες :

Μαλακά Παστέλ : Τα sticks αυτά περιέχουν υψηλά ποσοστά χρωστικής και λιγότερη ρητίνη, που δίνει σαν αποτέλεσμα πιο έντονους χρωματισμούς. Μπορούν να δημιουργηθούν προσμίξεις πάνω στο χαρτί και το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να φιξαριστεί για να αποφευχθούν αλλοιώσεις.

Σκληρά Παστέλ :Περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά ρητίνης και λιγότερη χρωστική, δημιουργόντας ευκρινείς γραφές, χρήσιμες για λεπτομερειακή δουλειά. Τα χρώματα αυτά είναι λιγότερο έντονα από αυτά των μαλακών παστέλ. Προτείνεται η χρήση τους για τα αρχικά στάδια σκίτσου για την δημιουργία ενός πίνακα.

Μολύβια Παστέλ : Πρόκειται για μολύβια με παστέλ πηρύνα. Ιδιαίτερα χρήσιμα για λεπτομερειακή δουλειά.

Επιπρόσθετα έχουν δημιουργηθεί παστέλ χρησιμοποιόντας διαφορετικές προσεγγίσεις.

Λαδοπαστέλ : Έχουν μαλακή, βουτηρώδη υφή και έντονους χρωματισμούς. Είναι πιο δύσκολα στις προσμίξεις από τα μαλακά παστέλ, μπορούν να αραιωθούν με τερπεντίνη ή νέφτι και δεν απαιτούν την χρήση fixative.

Υδατοδιαλυτά Παστέλ : Είναι μία Τρίτη κατηγορία, παρόμοια με τα μαλακά παστέλ, περιέχουν όμως υδατοδιαλυτές ουσίες, όπως το glycol. Αυτό επιτρέπει στα χρώματα να αραιωθούν με νερό.


Ποιές οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στα σκληρά, τα μαλακά και τα λαδοπαστέλ.

άρθρο για το πως φτιάχνουμε παστέλ 01

Η κυριότερη διαφορά που θα παρατηρήσει κανείς στα είδη αυτά των παστέλ είναι η υφή. Η οποία στα μαλακά και σκληρά παστέλ είναι ανάλογη με αυτή της κιμωλίας. Τα λαδοπαστέλ μπορούν να περιγραφούν ως κερώδη. Έχουν πιο ευκρινές αποτέλεσμα και έχουν πιο δυνατή εφαρμογή στο χαρτί. Η χρήση τους δεν δημιουργεί σκόνη στον αέρα και στην επιφάνεια εργασίας. Τα λαδοπαστέλ έχουν επίσης πιο μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και προσφέρουν έντονους χρωματισμούς. Παρόλα αυτά είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσει κανείς προσμίξεις με αυτά. Επειδή τα λαδοπαστέλ δεν πήζουν ποτέ πλήρως μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις κατά την αποθήκευση του έργου.

 Χαρτιά για Παστέλ

 χαρτί για παστέλ

Για τα παστέλ πρέπει να χρησιμοποιηθεί χαρτί με υφή αλλά όχι ακουαρέλας. Φύλλα 100 γραμμαρίων είναι δημοφιλή όπου πρόκειται να εφαρμοσθούν πολλά περάσματα. Η σκληρότητα του χαρτιού επιτρέπει την αποφυγή φθοράς. Το χρωματισμένο χαρτί ακουαρέλλας είναι επίσης κατάλληλο.

Το χαρτί Σχεδίου είναι και αυτό μία οικονομική λύση για ζωγραφική παστέλ. Όσο αυξάνεται το βάρος του χαρτιού τόσο αυξάνεται και η ανθεκτικότητά του. 220 γραμμάρια είναι ιδανικό βάρος. Το χαρτί ψηφιακής εκτύπωσης είναι μία λύση όταν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες χαρτιού σε οικονομική τιμή.

Βλέποντας την ποικιλία υλικών που υπάρχει στην κατηγορία των παστέλ, θα αναρωτηθεί κανείς για το ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα σε όλα αυτά τα υλικά. Τι το μοναδικό προσφέρει στον καλλιτέχνη το καθένα, για ποιές χρήσεις είναι κατάλληλο το κάθε είδος, και για ποιές όχι. Μαθαίνοντας αυτά τα βασικά πράγματα για τα παστέλ θα μπορέσει να κάνει σωστή επιλογή υλικών ή μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει το χέρι του σε κάτι ολότελα διαφορετικό από την μεγάλη ποικιλία υλικών παστέλ που φέρουμε.

Ποιές είναι λοιπόν οι βασικές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα λαδοπαστέλ, τα ξηροπαστέλ, τα oil sticks και τα oil bars?

Όλα τα παραπάνω υλικά είναι φτιαγμένα με τις ίδιες αγνές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και στην ελαιογραφία. Οι διαφορές είναι στα υλικά που δένουν τις χρωστικές και τους δίνουν την μορφή παστέλ.

Τα λαδοπαστέλ περιέχουν αγνή χρωστική, κερί και ορυκτό έλαιο.

Τα μαλακά (ξηροπαστέλ) και τα σκληρά παστέλ είναι αγνή χρωστική που την δένει φυτική ρυτίνη.

Τα oil sticks  και τα oil bars είναι αληθινά χρώματα λαδογραφίας στην σύνθεση τους. Όπως τα χρώματα ελαιογραφίας απο σωληνάριο, περιέχουν λινέλαιο, έναν επιταχυντή πήξεως και άλλες ουσίες. Παράγουν μια μεμβράνη πλήρως στερεή όπου το υλικό εκτείθεται στον αέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους, το οποίο διατηρει το χρώμα στο εσωτερικό ανέπαφο.

 ΞΗΡΑ ΠΑΣΤΕΛ

Τα ξηροπαστέλ δεν θα πρέπει να συγχέονται με την έγχρωμη κιμωλία. Η κιμωλία είναι μια αασβεστώδη ουσία εμπλουτισμένη με χρώμα. Το ξηροπαστέλ αποτελείται από καθαρές χρωστικές σκόνες, οι ίδιες που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία όλων των χρωμάτων καλλιτεχνίας. Τα λαδοπαστέλ δέν περιέχουν κανένα ρευστό μέντιουμ το οποίο να επηρεάζει το χρώμα. Πίνακες από ξηροπαστέλ του 16ου αιώνα υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας, ζωντανές όπως την μέρα που δημιουργήθηκαν.

Η τεχνοτροπία που εφαρμόζεται έγκειται σε ελαφρά περάσματα πάνω σε επιφάνεια ελαφρώς οδοντοτή, είτε χαρτί ή καμβά. Οι τεχνικές διαφέρουν ανάλογα με τον καλλιτέχη Τα ξηροπαστέλ μπορούν να αναμειχθούν πάνω στο χαρτί ή να εφαρμοστούν με έντονες, εμφανείς γραφες. Τα ξηροπαστέλ είναι ένα υλικό που προτιμούν πολλοί καλλιτέχνες επειδή επιτρέπει μια αυθόρμητη προσέγγιση στην εφαρμογή χρώματος. Δεν υπάρχει χρόνος πήξης εφόσον το χρώμα εφαρμόζεται απευθείας σε στεγνή μορφή.

Ιστορικά, η εμφάνιση των ξηροπαστέλ ανάγεται στον 16ο αιώνα. Η ανακάλυψη τους έγινε απο έναν Γερμανό ζωγράφο, τον Johan Thiele. Μια Βενετή ζωγράφος, η Prosalba Carriera, Ήταν η πρώτη που έκανε συχνή χρήση των ξηροπαστέλ. Ο Chardin έκανε πορτραίτα

Πως να κατασκευάσετε τα δικά σας χειροποίητα παστέλ!

άρθρο για το πως φτιάχνουμε παστέλ 04

Τα παστέλ είναι ένα μέσο ζωγραφικής που προσφέρει εκφραστικότητα, αμεσότητα και ασύγκριτα έντονους χρωματισμούς. Για τον καλλιτέχνη παστέλ η σημασία του χρώματος είναι αντίστοιχη της σημασίας της ποιότητας του σταφυλιού για τον οινοποιό. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι ότι, με λίγη γνώση και με κοινά υλικά, είναι δυνατή η δημιουργία χειροποίητων παστέλ από τους ίδιους, μια διαδικασία πολύ επιβραβευτική, οικονομική και με πολλά οφέλη!

Ένα σύνηθες πρόβλημα των καλλιτεχνών παστέλ είναι ότι καταλήγουν να βασίζονται περισσότερο σε συγκεκριμένα χρώματα μιας σειράς παστέλ, χρησιμοποιώντας τα γρήγορα, ενώ αφήνουν άλλα χρώματα της σειράς σχεδόν ανέγγιχτα. Εάν ο καλλιτέχνης έχει τα μέσα, μπορεί να δημιουργήσει την δική του, προσαρμοσμένη παλέτα με χρώματα παστέλ, σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις του.

Κατασκευάζοντας τα δικά σας παστέλ, και με λίγη εξάσκηση,  είναι δυνατόν να παράγετε παστέλ καλύτερα από τα κοινά παστέλ της αγοράς, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα, κάνοντας χρήση χρωστικών σκονών πολύ καλής ποιότητας. Επίσης είναι δυνατόν, μέσω πειραματισμού, να προσαρμόσετε την υφή και το μέγεθος των παστέλ στις ανάγκες σας.

Τα παστέλ αποτελούνται βασικά από χρωστική σκόνη και κάποιες ουσίες που δίνουν συνοχή στα σωματίδια αυτά. Τα περισσότερα παστέλ του εμπορίου κάνουν χρήση άλλων ουσιών πέραν των χρωστικών για να αυξήσουν τον όγκο της παραγωγής τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χρώματα πιο θαμπά απ’ότι με χρήση καθαρής χρωστικής. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δένουν α σωματίδια μεταξύ τους είναι συνήθως πατενταρισμένες από τις εταιρίες παραγωγής παστέλ, τις οποίες διατηρούν κρυφές. Μπορούν όμως, όπως θα δούμε στην συνέχεια, να αντικατασταθούν από άλλες, πιο προσιτές ουσίες.

Συνταγή που δίνει συνοχή στα χειροποίητα παστέλ

Σε ένα δοχείο προσθέστε 2/3 Ασβεστούχο Άνθρακα και 1/3 Τάλκ, και ανακατέψτε καλά. Προσπαθήστε να αποφύγετε την εισπνοή σκόνης σε αυτό το στάδιο. Προσθέστε μικρές ποσότητες νερού, ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα. Το πρώτο βήμα προς την δημιουργία των χειροποίητων παστέλ σας έχει πραγματοποιηθεί!

Τα βασικά στάδια της δημιουργίας χειροποίητων παστέλ

  • Δημιουργήστε ένα μικρό ‘λοφάκι΄ από στεγνή χρωστική σκόνη πάνω σε μια ομαλή, μη απορροφητική επιφάνεια.
  • Κάντε ένα μικρό βαθούλωμα στην μέση όπου αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά πολύ μικρές ποσότητες νερού, ανακατεύοντας κάθε φορά με μια σπάτουλα, ώσπου να απορροφηθεί πλήρως το νερό. Σύντομα θα αποκτήσετε μια καλή εμπειρική αντίληψη για το πόσο νερό θα πρέπει να προστεθεί ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα.
  • Στο στάδιο αυτό μπορείτε να πειραματιστείτε με την προσθήκη αραβικής κόμης ή/και μαστίχας σε διάλυμα νερού.
  • Προσθέστε ποσότητες της πάστας ασβεστούχου άνθρακα και τάλκ που παρασκευάσατε νωρίτερα στο μείγμα σας, ανακατεύοντας καλά. Οι αναλογίες που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται από την υφή που επιθυμείτε στα παστέλ σας, και είναι κάτι με το οποίο θα πειραματιστείτε αρκετά, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό, για σας, αποτέλεσμα.
  • Όταν η επιθυμητή συνοχή έχει επιτευχθεί, σχηματοποιήστε το παστέλ με τα χέρια σας, ή σε κάποιο καλούπι, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος που επιθυμείτε.
  • Αφήστε τα καινούρια σας παστέλ, για τα οποία θα είστε σίγουρα πολύ υπερήφανοι, να στεγνώσουν έξω για μία με δύο ημέρες.

Σχεδιάζοντας την δική σας χρωματική σειρά παστέλ – συμβουλές για την πρόσμειξη χρωμάτων

Οι κατασκευαστές των οικονομικών σειρών παστέλ κάνουν χρήση βασικών χρωμάτων για να δημιουργήσουν ολόκληρη την χρωματική τους γκάμα μέσω προσμείξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρώματα θαμπά και λασπωμένα. Φτιάχνοντας τα δικά σας παστέλ, σας δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε την μεγάλη ποικιλία χρωστικών σκονών που υπάρχουν στην αγορά, για να δημιουργήσετε παστέλ με πολύ χαρακτήρα! Οι δημιουργοί χειροποίητων  παστέλ θα πρέπει να στοχεύουν στην δημιουργία μιας ευρείας παλέτας , με δυνατές χρωματικές αξίες. Η κατασκευή παστέλ σας δίνει την δυνατότητα αναβάθμισης της χρωματικής παλέτας σας.

Χρησιμοποιήστε χρωστική μαύρου χρώματος, όπως Ivory Black, σε προσμίξεις σε μικρές ποσότητες με άλλες χρωστικές, για την δημιουργία σκούρων και ουδέτερων γκρίζων τόνων, με την προσθήκη συμπληρωματικών χρωμάτων, ανάλογα με την χρωματική παλέτα που επιδιώκετε να δημιουργήσετε.

Προσοχή! Κάποιες χρωστικές σκόνες είναι τοξικές και συμβουλεύεται η αποφυγή της εισπνοής τους.

Η γνώση αποκτιέται με πείρα και προσπάθεια.

Οι δοκιμές και ο πειραματισμός δεν αποφεύγονται και αντιθέτως αποτελούν το κλειδί ώστε να κατασκευάσετε τελικά παστέλ ιδανικά για εσάς. Ωστόσο οι γενικές συμβουλές που σας έχουμε παραθέσει σε αυτό το άρθρο θα σας εξοικονομήσουν χρήμα και χρόνο στην προσπάθεια σας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε