Πώς να επιλέγουμε το σωστό μολύβι για σκίτσα και σχέδιο

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η επιλογή του μολυβιού είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και τις προτιμήσεις τους. Η επιλογή σας δεν θα πρέπει να είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μελέτης και δοκιμής.

Υπάρχουν πολλών ειδών  μολυβιών σχεδίου. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την επιλογή μας:

KOH I NOOR μολύβια γραφίτες

Ένα καλό μολύβι είναι ο καλύτερος φίλος του ζωγράφου. Κανένα θέμα δεν είναι πέραν των ικανοτήτων απόδοσης ενός καλού σχεδιαστή, εάν είναι οπλισμένος με το σωστό μολύβι. Ένας καλός κανόνας για να θυμάστε είναι ότι όσο πιο μαλακό το μολύβι, τόσο πιο σκούρα θα είναι η γραφή του. Τα μολύβια ‘’Β’’ είναι μαλακά, τα μολύβια ‘‘Η’’ είναι  σκληρά.

Παρακάτω σας δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τις διαβαθμίσεις σκληρότητας των μολυβιού για να σας βοηθήσει στην επιλογή σας:

Οι κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών είναι από το 2 έως το 9. Το νούμερο αυτό ακολουθείται από το ‘‘Η’’ για τα σκληρά, και το ‘‘Β’’ για τα μαλακά. Στην μέση σκληρότητα, όπου συναντώνται οι δύο κλίμακες, βρίσκουμε μολύβια ‘‘ΗΒ’’, ‘‘Β’’, ‘‘F’’(fingerpoint), και ‘‘Η’’. Τα σκληρά μολύβια είναι ελαφρύτερα στον τόνο και τα σκληρότερα πιο σκούρα. Η πλήρη κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών από το σκληρότερο έως το μαλακότερο είναι  9Η 8Η 7Η 6Η 5Η 4Η 3Η 2Η Η F B HB 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B.

*2H – Ένα πολύ σκληρό μολύβι που αφήνει αχνές γραμμές. Είναι καλό μολύβι για λεπτομερειακό σχέδιο και .

*6Β – Αυτό το μολύβι αφήνει σκοτεινές, έντονες γραφές, κατάλληλο για εκφραστική γραφή και σκίτσο.

*ΗΒ – Αυτό το μολύβι θα το θυμάστε από το σχολείο. Οι περισσότεροι μας ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε με αυτό το μολύβι, συνήθως πάνω στα τετράδια μας. Η σκληρότητα του μολυβιού αυτόυ πέφτει κάπου ανάμεσα στα σκληρά και μαλακά μολύβια, και είναι ένα καλό μολύβι για πολλές εφαρμογές. Κρατήστε ένα πάντα μαζί με το sketchbook σας.

*2Β – μαλακότερα από τα ΗΒ, τα μολύβια 2Β αφήνουν πιο έντονο ίχνος. Τα μολύβια 2Β είναι ιδανικά για την απόδοση περιγραμμάτων.

μολύβια γραφίτες σχεδίου ποιότητας

Πολλοί  σύγχρονοι σκιτσογράφοι έχουν κάνει την μετάβαση στα μηχανικά μολύβια, τα οποία προσφέρουν την δυνατότητα να εναλλάσσει γρήγορα ο καλλιτέχνης πυρήνες διαφορετικής σκληρότητας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανταλλακτικών για τα μηχανικά μολύβια, σε όλες τις διαβαθμίσεις σκληρότητας, ακόμα και χρωματιστές. Ένα άλλο πλεονέκτημα των μηχανικών μολυβιών είναι ότι δεν θα χρειάζεται να ακονίζετε το μολύβι σας συχνά, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά μολύβια. Τα μηχανικά μολύβια προσφέρονται σε τρείς διαβαθμίσεις ανάλογα με την διάμετρο του πυρήνα που φέρουν (3mm, 5mm και 7mm). Πολλοί καλλιτέχνες προτιμούν τα μολύβια αυτά για την απόδοση λεπτομέρειας στα σκίτσα τους, και επιτυγχάνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε