Οδηγίες για την ασφαλή χρήση διαλυτών από καλλιτέχνες ελαιογραφίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ασφαλή χρήση διαλυτών 01

Να εξατμίζεται τελείως.

Ο χρόνος εξάτμισης του πρέπει να είναι ενιαίος και κατάλληλος για τη διαδικασία ζωγραφικής.

Δεν πρέπει να βλα΄πτει τις επιφάνειες στις οποίες χρησιμοποιείται.

Δεν πρέπει να αντιδρά χημικώς με τα υλικά του καλλιτέχνη.

Τα παραγόμενα αέρια να μην είναι ζημιογόνα για την υγεία

Τρεις προειδοποιήσεις

Οι περισσότεροι διαλυτές είναι εύφλεκτοι. Μειώστε τον κίνδυνο πυρκαγιάς με την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας. Συγκεκριμένα, η τερπεντίνη και τα ορυκτά πνεύματα είναι σχετικά ασφαλή, ενώ η Βενζίνη, το βενζόλιο και η ασετόνη είναι επικίνδυνα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καπνίζετε όταν έρχεστε σε επαφή με αυτά τα υλικά.

Η συχνή εισπνοή αναθυμιάσεων σε μη αεριζόμενους χώρους μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Η τερπεντίνη, τα ορυκτά πνεύματα, η ασετόνη, και η αλκοόλη είναι σχετικά ασφαλείς κάτω από υπεύθυνο χειρισμό σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Άλλοι διαλύτες όπως το βενζόλιο, ο τετραχλωράνθρακας, και αφαιρετικά βαφής είναι επικίνδυνο να εισπνέονται συχνά. Προτιμείται να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι περισσότεροι διαλύτες και οι αναθυμιάσεις τους μπορούν να προκαλέσουν οξείες η/και χρόνιες αντιδράσεις καθώς και ερεθισμό αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια.  Η επιλογή κατάλληλων γαντιών και γυαλιών, ανάλογα με τον διαλύτη, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Αλλεργίες: οι περισσότεροι μπορούν να χειριστούν την τερπεντίνη και τα ορυκτά πνεύματα χωρίς αρνητικές συνέπειες.  Ωστόσο, ορισμένα άτομα έχουν υπερευαισθησία (ιδίως στην τερπεντίνη), η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικούς και αναπνευστικούς ερεθισμούς.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την χρήση ορυκτών πνευμάτων η με την χρήση γαντιών πολυαιθυλενίου. Είναι επίσης δυνατό να ζωγραφίσετε με λάδι χωρίς τη χρήση αυτών των διαλυτών, Η Λαδομπογιά μπορεί να αραιωθεί στα πρώτα στάδια ενός πίνακα με μηχανικά μέσα.  Το χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί σε λεπτές στρώσεις με δύσκαμπτα πινέλα η με ένα κουρέλι. Για να συνεχίσετε στο επόμενο στάδιο το λάδι θα πρέπει να στεγνώσει έτσι ώστε να μπορέσετε να εφαρμόσετε την καινούργια στρώσει με τον ίδιο τρόπο η με την προσθήκη λινέλαιου, το οποίο μπορεί ως ένα βαθμό να αραιώσει το χρώμα. Τα πινέλα σας μπορείτε να τα καθαρίζεται με λινέλαιο το οποίο μπορεί να δράσει ως διαλύτης.  Μετά την χρήση τα πινέλα μπορούν να πλυθούν περαιτέρω με σαπούνι και νερό.

Λίγα λόγια για την Τερπεντίνη

Το Τερεβινθέλαιο (τερπεντίνη) είναι ένα άχρωμο υγρό με ευχάριστη οσμή, θεωρείται ελαφρά τοξικό, αν και είναι από τα πιο ασφαλή όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο ρυθμός εξάτμισης του ταιριάζει τέλεια για τους σκοπούς τις ζωγραφικής.  Η τερπεντίνη οξειδώνεται και εξατμίζεται με την έκθεση στον αέρα, το φως του ήλιου, και την θερμότητα αλλά η ξηραντική του επίδραση στο λάδι είναι αμελητέα. Μόνο ένας βαθμός τερεβινθέλαιου ταιριάζει για χρήση σε βερνίκια και μπογιές, το λεγόμενο »pure gum of turpentine» (τερεβινθέλαιο από καθαρό κόμη).Το λεγόμενο τερεβινθέλαιο »double rectified» (Διπλής απόσταξης) είναι ακριβώς το ίδιο και πιο πιθανό να είναι φρέσκο.

Ορυκτά πνεύματα (Mineral Spirits)

Αυτό το προϊόν αποστάζεται από ακατέργαστα έλαια πετρελαίου, ως διαλυτικό έχει ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της τερπεντίνης. Ορυκτά πνεύματα παράγονται από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου, και πωλούνται κάτω από διάφορα ονόματα εμπορικών σημάτων. Μερικές φορές ονομάζονται υποκατάστατο νέφτι ή διαλυτικό χωρίς οσμή.  Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, η οσμή του είναι αρκετά διαφορετική και αυτό αποθάρρυνε τον καλλιτέχνη για αρκετό καιρό, έχει όμως αρκετά πλεονεκτήματα και αυτό το φέρνει ξανά στην αυλαία. Δεν επιδεινώνεται με την ηλικία, η τιμή του είναι ένα κλάσμα αυτού της τερπεντίνης, και είναι πιο ήπιο για άτομα επιρρεπή σε αλλεργικές αντιδράσεις.  Αντικαθιστά  την τερπεντίνη σε όλα εκτός από το βερνίκι dammar ή συνταγές που περιέχουν dammar μιας και δεν διαλύεται πλήρως σε αυτό. Στο μπογιάντισμα σπιτιών, όπου οι αναθυμιάσεις διαλυτών είναι πολύ συγκεντρωμένες, τα ορυκτά πνεύματα πάντα προτιμούνται.

Είναι ένα προϊόν πετρελαίου ενδιάμεσο της κηροζίνης και της βενζίνης σε σχέση με το σημείο ανάφλεξης, την αναφλεξιμότητα, τον ρυθμό εξάτμισης και την τιμή. Σημείο ανάφλεξης είναι η θερμοκρασία στην οποία οη αναθυμιάσεις αναφλεχθούν αν έλθουν σε επαφή με γυμνή φλόγα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε