Μπλόκ Ακουαρέλας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Χαρτιά – Μπλόκ Ακουαρέλας – Οδηγός

 

Μέθοδοι Παραγωγής

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι παρασκευής καλλιτεχνικών χαρτιών, τα «χειροποίητα», αυτά από «καλούπι», και αυτά που παράγονται σε τυπική μηχανή επεξεργασίας χαρτιού μελανιών ή newsprint χαρτιών . Τα υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά  χαρτιά  που κατασκευάζονται με μηχανές καλουπιών, παρέχει τις περισσότερες από τις ιδιότητες που μας παρέχει το χειροποίητο χαρτί, αλλά χωρίς τις αναπόφευκτες αποκλίσεις από φύλλο σε φύλλο. Η ομορφιά αυτής της μεθόδου κατασκευής είναι η εξαιρετική σταθερότητα της της επιφάνειας που μας προσφέρουν αυτά τα χαρτιά.

 

Υλικά

Τα χαρτιά Υδατογραφίας φτιάχνονται από δύο βασικούς τύπους υλικού. Τα υψηλής ποιότητας φύλλα περιέχουν βαμβάκι, το οποίο προσφέρει πολύ καλή σταθερότητα και ιδιότητες που αντέχουν στον χρόνο. Η δεύτερη κύρια πρώτη ύλη είναι ο πολτός κυτταρίνης που δημιουργείτε από το ξύλο. Ορισμένα καλλιτεχνικά χαρτιά  περιέχουν ένα μίγμα των δύο (π.χ. 50% βαμβάκι), παρέχοντας έτσι ένα συμβιβασμό μεταξύ της ποιότητας και της οικονομίας.

 

Επιφάνειες

Υπάρχουν τρεις κύριες υφές επιφάνειας σε χαρτιά ακουαρέλας, HP, CP (NOT) και Rough. Το HP σημαίνει «Θερμής Πίεσης» και είναι το ομαλότερο χαρτί κατάλληλο για εργασία με υψηλή λεπτομέρεια. Κάποια Hot Pressedμπορεί να περιέχουν ακόμη και πολύ μικρές μεταλλικές ίνες , εξ ου και η λεία τους επιφάνεια. Η συγκεκριμένη σύνθεση και υφή τους επιτρέπει στα χρώματα ακουαρέλας να διαχυθούν στις κοιλότητες του χαρτιού σε διαφορετικούς βαθμούς. Αυτό δίνει μερικές φορές ένα πολύ ευχάριστο εφέ – ειδικά όταν ξέρεις ποια χρώματα είναι πιο επιρρεπείς στη διάχυσή τους στους κόκκους του χαρτιού. κάτι που μπορείτε να μάθετε και να αξιοποιήσεται.

Το CP σημαίνει «Ψυχρής Πίεσης έχει μια ελαφρώς ανάγλυφη επιφάνεια και είναι δημοφιλής επειδή αυτός ο τύπος είναι κατάλληλος για τους περισσότερους τύπους εργασίας.

Τέλος, υπάρχει το «ακατέργαστο», το οποίο είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του,και είναι κατάλληλο για τοπία, θαλασσογραφίες, κλπ, όπου μια βαριά υφή χαρτιού ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω και τις δύο πλευρές του χαρτιού?

Όλα τα χαρτιά γίνονται με διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Σε καλλιτεχνικά χαρτιά φτιαγμένα στο  καλούπι, οι πλευρές τους ονομάζονται «πλευρά υφής» και η «πλευρά από καλούπι». Και οι δύο πλευρές του χαρτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωγραφική, αλλά «πλευρά υφής»  θεωρείται ότι είναι ανώτερη.

 

1. Machine-made- Χαρτιά Ακουαρέλας μηχανής  προσφέρονται σε τρεις επιφάνειες: Τραχύς (Rough) , Θερμής Πίεσης (HP) και Ψυχρής Πίεσης (Cold-Pressed (orNOT)).

2. Rough – Tραχύ χαρτί ακουαρέλας έχει εξέχων δόντι ή ανάγλυφη επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ένα κοκκώδες αποτέλεσμα που απορροφά το νερό κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει αποτυπώματα στο χαρτί.

3. Hot-Pressed– αυτό το χαρτί ακουαρέλας έχει έναν λεπτό κόκκο σύστασης, λεία επιφάνεια, με σχεδόν κανένα δόντι. Το χρώμα στεγνώνει πολύ γρήγορα σε αυτό. Αυτό το καθιστά ιδανικό ακόμη και για μεγάλες πλύσεις χρώματος.

4. Cold-pressed –  αυτό το χαρτί ακουαρέλας ψυχρής πίεσης έχει μια ελαφρώς ανάγλυφη επιφάνεια, κάπου ανάμεσα σε ακατέργαστου και ζεστού πεπιεσμένου χαρτιού. Είναι το χαρτί που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους καλλιτέχνες Ακουαρέλας.

5. Το Χαρτί Ακουαρέλας διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

6. Το Πάχος του χαρτιού Ακουαρέλας υποδεικνύεται από το βάρος του, μετρούμενο είτε σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gsm) ή σε λίβρες ανά δεσμίδα (lb) (Αμερικάνικο Σύστημα).

7. Τα Πρότυπα Βάρη είναι 190 gsm (90 λίβρες), 300 gsm (140 λίβρες), 356 gsm (260 λίβρες), και 638 gsm (300 λίβρες). Χαρτί λιγότερο από 356 gsm (260 λίβρες) θα πρέπει να τεντώνεται πριν από τη χρήση, αλλιώς είναι πιθανό να παραμορφωθούν.

 

1. Το χαρτί Ακουαρέλας είναι συνήθως λευκό, αλλά διατίθεται και σε μια ποικιλία από δροσερές και ζεστές αποχρώσεις.

2. Χρησιμοποιήστε χαρτί χωρίς οξέα για έργα ζωγραφικής που θέλετε να διατηρήσετε, μιας και αυτό κιτρινίζει  λιγότερο σε βάθος χρόνου.

3. Το Κρύας-πίεσης χαρτί ακουαρέλας δεν έχει την σήμανση NOT γιατί δεν είναι θερμο-πιεζόμενο.

 

Αγοράστε Μπλοκ Ακουαρέλας Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε