Λάδια Ζωγραφικής Χειροποίητα Blockx (Indigo – Titanium White – Zinc White – Magenta)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Indigo

indigo chart

Αυτό το Χρώμα χειροποίητου λαδιού περιέχει την ή τις ακόλουθες χρωστικές:

indigo tube

o             PB29—Ultramarine [Blue]

o             PB15—Phthalo Blue

o             PBk9—Ivory Black

 

PB29—Ultramarine [Blue]

Τύπος Χρωστικής

inorganic

Χημική Ονομασία

complex silicate of sodium and aluminum with sulfur

Χημική Φόρμουλα

Na8-10Al6Si6O24S2-4 or Na6-8Al6Si6O24S2-4

 

Ιδιότητες

Το Ultramarine είναι το τυπικό θερμό μπλε, μία λαμπερή μπλε χρωστική ουσία με πιο πορφυρό και λιγότερο πράσινο στην τόνος της. Έχει μια μέτρια έως υψηλή δύναμη χρωματισμού και μία όμορφη διαφάνεια. Στο συνθετικό Ultramarine δεν είναι τόσο έντονο το μπλε ως φυσικό Βαθύ μπλε.  Το Ultramarine στεγνώνει σιγά-σιγά σε λάδι και τείνει να παράγει μια καθαρή απόχρωση. Τα Γαλλικά Ultramarine αναμιγνύονται καλά με Alizarinχρώματα τόσο σε λάδι όσο και ακουαρέλα και δημιουργούν μια σειρά από μωβ και βιολετί αποχρώσεις. Η μίξη του με λευκό χρώμα σε ακρυλική μορφή δεν μας δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά αναμιγνύεται πολύ καλά με άλλα χρώματα. Η σκούροι τόνοι  ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Θεωρείται ένα σούπερ  χρώμα για σμάλτα,ενώ  δεν είναι κατάλληλο για Νωπογραφία (frescoing).

Μονιμότητα Εφαρμογής

Το Ultramarine έχει εξαιρετική μονιμότητα, αν και τα συνθετικά Ultramarine δεν μας δίνουν τόσο μόνιμο αποτέλεσμα όσο το γνήσιο φυσικό Βαθύ μπλε

Τοξικότητα

Το Ultramarine δεν έχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Ιστορία

Το όνομά της  προέρχεται από τη Μέση Λατινική ultra, που σημαίνει πέρα από αυτήν, και mare, που σημαίνει θάλασσα, επειδή εισάγονται από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Είναι ένα σημαντικό συστατικό των lapislazuliκαι χρησιμοποιήθηκε σε ασιατικές ναούς αρχίζοντας από τον 6ο αιώνα. Ήταν μία από τις πιο ακριβές  χρωστικές ουσίες στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, άξιζε μάλιστα δύο φορές το βάρος του σε χρυσό, και έτσι χρησιμοποιόταν με φειδώ. Η απομίμηση του Ultramarine στις μέρες μας προέρχεται από μια διαδικασία που εφευρέθηκε στη Γαλλία το 1826 από τον Jean Baptiste Guimet, κάνοντας έτσι την συγκεκριμένη χρωστική προσιτή για τους καλλιτέχνες.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Artificial Ultramarine, French Blue, French Ultramarine, Gmelin’s Blue, Guimet’s Blue, Permanent Blue, Royal Blue, Synthetic Ultramarine. New Blue describes particular shades of Ultramarine. Armenian Blue and Lazuline Blue are names for genuine Lapiz Ultramarine. Sky Blue is a pale tone of Ultramarine.

 

 

PB15—Phthalo Blue

Τύπος Χρωστικής

organic

Χημική Ονομασία

beta copper phthalocyanine

Χημική Φόρμουλα

C32H16CuN8

 

Ιδιότητες

Το PhthaloBlue ρΒ15: 3 είναι μια δομική παραλλαγή του PhthaloBlue ρΒ15 που παράγει πιο πρασινωπούς τόνους.

Μονιμότητα Εφαρμογής

Το Phthalo Blues -είναι απολύτως ανθεκτικά στο φως και με μόνιμο αποτέλεσμα για όλες τις χρήσεις χρωματισμού. Χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε μελάνια, επιχρίσματα και σε πολλά πλαστικά λόγω της σταθερότητάς του. Επίσης θεωρείται πρότυπο χρωστικής ουσίας στο μελάνι εκτύπωσης και στη βιομηχανία συσκευασίας.

Τοξικότητα

Το Phthalo Blues δεν έχει σημαντικούς κινδύνους, αν και η συγκεκριμένη που παραγόταν πριν από το 1982 περιείχαν κάποια PCBs πολυχλωριωμένα διφαινύλια (polychlorinatedbiphenyls).

Ιστορία

Αναπτύχθηκε από χημικούς χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία Monastral Blue, η οργανική μπλε χρωστική ουσία γνωστή σήμερα ως Phthalo Blue παρουσιάστηκε ως χρωστική ουσία, το Νοέμβριο του 1935 στο Λονδίνο. Η ανακάλυψή του ήταν τυχαία. Το σκούρο χρώμα παρατηρήθηκε σε ένα βρετανικό εργοστάσιο βαφής. Η ζήτηση γι’αυτήν τη χρωστική ουσία προήλθε από την εφαρμογή τους στους εμπορικούς εκτυπωτές που ήθελαν ένα κυανό χρώμα να αντικαταστήσει το Prussian Blue.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Phthalo Blue Green Shade, Winsor Blue Green Shade

 

PBk9—Ivory Black

Τύπος Χρωστικής

charred animal bone

Χημική Ονομασία

carbon + calcium phosphate

Χημική Φόρμουλα

C + Ca3(PO4)2 or C × CaPO4

Ιδιότητες

Το Ivory Black είναι ένα δροσερό, ημι-διαφανές μπλε-μαύρο με έναν ελαφρά καφετί τόνο και έχει μέση δύναμη χρωματισμού. Συνδυάζεται καλά με οποιοδήποτε χρώμα, και δημιουργεί μια σειρά από θαμπά πράσινα, όταν αναμιγνύεται με τα κίτρινα. Έχει καλές ιδιότητες για χρήση σε λάδι, μπορεί να στεγνώνουν αργά σε μορφή ελαίου, και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κάτω στρώματα βαφής όπως επίσης και σε fresco. Το IvoryBlack είναι πυκνότερο από το Lamp Black.

Μονιμότητα Εφαρμογής

Το Ivory Black είναι πολύ ανθεκτικά στο φως και έχει καλή μονιμότητα, αν και θεωρείται το λιγότερο μόνιμο από τις άλλες μαύρες χρωστικές.

Τοξικότητα

Το Ivory Black δεν έχει σημαντικούς κινδύνους.

Ιστορία

Ivory Black είναι ένα με βάση τον άνθρακα, αρχικά ονομαζόταν ως Elephantium, και περιγράφεται ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η απόκλιση στα ονόματα είναι γιατί οι ακριβότερες ποικιλίες αυτής της χρωστικής έγιναν καίγοντας ελεφαντόδοντο, και τα λιγότερο ακριβά από την καύση ζωικών οστών. Το πραγματικό Ivory Black είναι σπάνιο στη σύγχρονη εποχή, λόγω της προστασίας των ελεφαντόδοντων, και η συνθετική ποικιλία που παράγεται σήμερα ανακαλύφθηκε το 1929. Το Bone Black παράγεται ως βιομηχανική χρωστική.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Animal Black, Blue Black,  . Paris Black is an inferior grade of Ivory Black. Incorrectly labeled as Frankfort Black.

 

Titanium White

Titanium White

Αυτό το Χρώμα χειροποίητου λαδιού περιέχει την ή τις ακόλουθες χρωστικές:

titanium white tube

o             PW6—Titanium White

 

 

PW6—Titanium White

Τύπος Χρωστικής

inorganic

Χημική Ονομασία

titanium dioxide

Χημική Φόρμουλα

TiO2

Ιδιότητες

Το Titanium White είναι η πιο λαμπερή από τις λευκές χρωστικές. Θεωρείται ένα γενικού σκοπού  χρώμα ελαίου χρήσιμο σε όλες τις τεχνικές και το καλύτερο σε ότι έχει να κάνει με λευκή απόχρωση.  Το Masstone του δεν είναι ούτε ζεστό ούτε κρύο, τοποθετώντας το κάπου μεταξύ του Lead White και του Zinc White. Είναι λιγότερο επιρρεπές σε ρωγμές και κιτρίνισμα από το Lead White, αλλά εξακολουθεί να κιτρινίζει και αυτό πιο εύκολα. Το Titanium White στεγνώνει σιγά-σιγά σε μορφή λαδιού, πιο αργά από ό, τι το Lead White αλλά πιο γρήγορα από το Zinc White. Είναι αδιαφανές τόσο σε μορφή  λαδιού αλλά και ακρυλικού και ημι-αδιαφανές σε μορφή ακουαρέλας. Αυτή η χρωστική ουσία έχει καλή χημική σταθερότητα και η αντοχή χρωματισμού του είναι ανώτερη τόσο από το Lead White όσο και από το Zinc White.

Μονιμότητα Εφαρμογής

Το Titanium White έχει εξαιρετική μονιμότητα στην εφαρμογή του όπως επίσης και φωτοσταθερότητα (lightfastness).

Τοξικότητα

Το Διοξείδιο του Τιτανίου (Titanium dioxide ) είναι πολύ σταθερό και θεωρείται ως εντελώς μη τοξικό. Η κύρια ανησυχία για την ασφάλεια είναι με την εισπνοή των λεπτών σωματιδίων χρωστικής σκόνης.

Ιστορία

Το Τιτάνιο είναι το ένατο πιο άφθονο στοιχείο στο φλοιό της Γης, ωστόσο κοιτάσματα ορυκτών που να είναι οικονομικά σε εξόρυξη είναι σπάνιο. Το διοξείδιο του τιτανίου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1821, αν και δεν είχε γίνει  μαζική παραγωγή μέχρι το 1919. Η εκτεταμένη χρήση της χρωστικής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940. Από εκείνη τη στιγμή, έχει γίνει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη λευκή χρωστική.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Δεν υπάρχουν

 

Zinc White

Zinc White chart

Αυτό το Χρώμα χειροποίητου λαδιού περιέχει την ή τις ακόλουθες χρωστικές:

zinc white tube 2

o             PW4—Zinc White

 

PW4—Zinc White

Τύπος Χρωστικής

inorganic

Χημική Ονομασία

zinc(II)-oxide

Χημική Φόρμουλα

ZnO

Ιδιότητες

Το Zinc White (Λευκός Ψευδαργύρου) είναι το πιο κρύο λευκό, με ένα καθαρό masstone και μια ελαφρώς γαλαζωπή απόχρωση. Έχει λιγότερη καλυπτικότητα και είναι πιο διαφανές από άλλα λευκά. Στεγνώνει αργά και είναι καλό για ζωγραφική υγρό πάνω σε υγρό όπως επίσης για glazing και scumbling. Το Zinc White δεν είναι ούτε αδιαφανές, ούτε τόσο βαρύ όσο το LeadWhite, η καλυπτικότητά του δεν είναι τόσο καλή, και παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο να στεγνώσει. Ωστόσο, αυτό δεν μαυρίζει όταν εκτίθεται στον αέρα όπως κάνει το Lead White. Είναι πολύτιμο για την δημιουργία αποχρώσεων. Το Zinc White δεν είναι κατάλληλο για fresco. Είναι πιο διαφανές σε ακρυλική μορφή από ότι το Λευκό Τιτανίου και είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λευκό για γκουάς. Το Κινέζικο Λευκό είναι μια έκδοση του Λευκού Ψευδαργύρου και είναι κατάλληλο για αδιαφανείς τεχνικές ακουαρέλας.

Μονιμότητα Εφαρμογής

Zinc White έχει μεγάλη μονιμότητα και σταθερότητα στο φως.

Τοξικότητα

Το Zinc White είναι μετρίως τοξικό σε περίπτωση κατάποσης και ελαφρώς τοξικά σε περίπτωση εισπνοής.

Ιστορία

Αν και οι ιστορικοί χωρίζονται για το ποιος απομόνωσε για πρώτη φορά το στοιχείο ψευδαργύρου, συμφωνούν ότι προτάθηκε αρχικά ως μια λευκή χρωστική το 1782. Το Zinc White έγινε δεκτό ως μια υδατογραφία το 1834 και ονομαζόταν αρχικά Κινέζικο Λευκό, λόγω της δημοτικότητας της ανατολίτικης πορσελάνης στην Ευρώπη. Δέκα χρόνια αργότερα, διατέθηκε σε κατάλληλη μορφή ελαίου. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, είχε βελτιωθεί μέχρι το σημείο όπου ήταν μια αποδεκτή εναλλακτική λύση του Flake White.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Chinese White, French White, Permanent White, Silver White, Snow White, Zinc Oxide.

 

Magenta

magenta chart

Αυτό το Χρώμα χειροποίητου λαδιού περιέχει την ή τις ακόλουθες χρωστικές:

 

o             PV19—Quinacridone Violet

 

PV19—Quinacridone Violet

Τύπος Χρωστικής

organic synthetic, quinacridone

Χημική Ονομασία

n/a

Χημική Φόρμουλα

C20H12N2O2

Ιδιότητες

Η Quinacridone Red είναι μία υψηλής απόδοσης, διαφανή χρωστική ουσία με μέσο χρόνο στεγνώματος και ανομοιόμορφη διασπορά. Οι Quinacridone χρωστικές έχουν σχετικά χαμηλή αντοχή χρωματισμού. Για αυτό το λόγο, τα χρώματα κινακριδόνης είναι συχνά ακριβά, διότι απαιτείται περισσότερη ποσότητα χρωστικής στη σύνθεσή τους .

Μονιμότητα Εφαρμογής

Η Quinacridone Violet έχει εξαιρετική ανθεκτικότητα στο φως και θεωρείται η πιο lightfast οργανική χρωστική ουσία σε αυτό το εύρος.

Τοξικότητα

Η Quinacridone Violet δεν έχει γνωστούς οξείς κινδύνους για την υγεία. Η υπερβολική έκθεση όμως σε χρωστικές κινακριδόνης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Ιστορία

Παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις κινακριδόνης έγιναν γνωστές στα τέλη του 19ου αιώνα, οι μέθοδοι παραγωγής, δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι το 1950. Οι χρωστικές Κινακριδόνης αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά ως επιστρώσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά γρήγορα υιοθετήθηκαν από τους καλλιτέχνες.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Quinacridone Red (PR192), Quinacridone Red (PR19).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε