Επιφάνειες Ζωγραφικής & Χειροτεχνίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Χαρτιά και Χαρτόνια Καλλιτεχνικά

Τα χαρτιά και χαρτόνια είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία. ‘’Χαρτί’’ ουσιαστικά είναι μια γενική ονομασία για οποιοδήποτε υλικό σε μορφή λεπτού φύλλου που αποτελείται κυρίως από πολτό κυτταρίνης.  Η κυτταρίνη αυτή μπορεί να προέρχεται από ξύλο, βαμβάκι ή ακόμα και από ρύζι ή κρεμμύδι. Ανάλογα με τις ίνες που χρησιμοποιούνται και την διαδικασία παραγωγής του πολτού, είναι δυνατή η παραγωγή μιας γκάμας τόνων, χρωμάτων και υφών. Αυτό σημάινει οτι υπάρχει μια σχεδόν απεριόριστη ποικιλία χαρτιών από τα οποία να επιλέξει κανείς ανάλογα με την εργασία που έχει να κάνει.

Ενώ μπορεί κανείς να νιώσει χαμένος μέσα στην πληθώρα αυτή, τα περισσότερα χαρτιά μπορούν να περιγραφούν με μερικά γενικά χαρακτηριστικά.  Μια κατανόηση αυτών  των χαρακτηριστικών θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό χαρτί για οποιαδήποτε εργασία. Αυτός ο οδηγός είναι επιβοηθητικός για καλλιτέχνες όλων των επιπέδων ώστε να εντοπίσουν το χαρτί που χρειάζονται. Τα χαρακτηριστικά λοιπόν του χαρτιού είναι τα εξής :

  • Ποιότητα –Η ποιότητα ενός φύλλου χαρτιού περιγράφει, ουσιαστικά, την ποιότητα των υλών απο τις οποίες είναι κατασκευασμένο το χαρτί. Χαρτιά χαμηλής ποιότητας, είναι οικονομικά και κατάλληλα για μαθητές για την δημιουργία πρόχειρων σκίτσων. Τα χαρτιά υψηλής ποιότητας, όπως αυτά που κατασκευάζονται απο 100% βαμβάκι, είναι τέλεια για την δημιουργία επαγγελματικής δουλειάς με μεγάλο χρόνο ζωής.
  • Βάρος – Το ‘’βάρος’’ ενός φύλλου χαρτιού στην πραγματικότητα αναφέρεται στο βάρος ενός ρολού, αλλιώς των 500 φύλλων. Οι διαστάσεις των φύλλων, σε αυτή την περίπτωση, είναι στανταρισμένες για το κάθε είδος χαρτιού. Το ‘’ελαφρύ’’ χαρτί ειναι 300γρ. ή λιγότερο, ενώ ένα βαρύ χαρτί μπορεί να είναι από 600γρ. και πάνω.
  • Υφή – Η υφή του χαρτιού επιδέχεται μεγάλη διαφοροποίηση, από ιδιαίτερα λείο έως πολύ τραχύ. Όσο πι τραχύ είναι το χαρτί τόσο πι πολύ ‘’δόντι’’ έχει, πράγμα που σημαίνει ότι αντιστέκεται καλύτερα στο λάσπωμα όταν χρησιμοποιείται με υλικά όπως κάρβουνο και ξηροπαστέλ, κρατώντας καλύτερα το υλικό. Τα χειροποίητα χαρτιά είναι συνήθως πολύ τραχυά στην υφή και ανομοιογενή. Τα χαρτιά μηχανικής παραγωγής μπορεί να είναι λεία ή με συγγεκριμένη υφή από πρέσες.

 

 Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες:

 

Χαρτί από θερμή πρέσσα (Hotpress).Το χαρτί αυτό έχει πεπιεστεί με μια διαδικασία που συμπεριλαμβάνει θερμότητα. Αυτό το χαρτί έχει γενικά λεία επιφάνεια με λίγο ‘’δόντι΄΄. Είναι κατάλληλο για λεπτομερειακή δουλειά και γραφιστικό σχέδιο. Επιδέχεται ομοιόμορφα το χρώμα σε μεγάλες επιφάνειες.

Χαρτί από ψυχρή πρέσσα (Coldpress). Έχει αρκετή υφή και είναι ιδανικό για χρήση με υλικά όπως χρώματα ακουαρέλας και κάρβουνο.

 

Τύποι Χαρτιών

Χαρτί Bristol

Πρόκειται για ένα οικονομικό βαρύ χαρτί που παράγεται με δύο διαφορετικές επιφάνειες. Το λείο χαρτί Bristol είναι ιδανικό για χρήση με μελάνια και λεπτούς μαρκαδόρους, μολύβι και γραμμικό σχέδιο. Το χαρτί Vellum Bristol έχει λίγο ‘’δόντι’’ και είναι σχεδιασμένο για μια πληθώρα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου και της ζωγραφικής, με υλικά όπως παστέλ, μολύβι, κάρβουνο, ακουαρέλα και gouache.

Χαρτί καμβά

Ενα οικονομικό και πρακτικό υποκατάστατο του καμβά. Η τραχυά υφή του κατακρατά αποτελεσματικά την χρωστική. Είναι ιδανικό για ζωγραφική ελαιογραφίας και ακρυλικών, ακόμη όμως και για σύνθετες τεχινκές.

Χαρτί για κάρβουνο και παστέλ

Κατασκευασμένο με ιδανική υφή για την δημιουργία καταπληκτικών έργων με κάρβουνο και παστέλ. Το χαρτί αυτό έχει το κατάλληλο δόντι για τονικό σχέδιο ακριβείας με κάρβουνο.

Χαρτί κατασκευών

Είναι  το αγαπημένο σχολικό χαρτί. Αυτό το βαρύ χαρτί διατίθεται σε διάφορες μορφές. Το χαρτί αυτό είναι ιδανικόψκαι για τρεισδιάστατες εφαρμογές.

Χαρτί χειροτεχνίας

Έχει μια πληθώρα εφαρμογών. Οι κατηγορίες του είναι οι εξής:

Μεταλλικό χαρτί, χαρτί origami, χαρτί χειροτεχνείας με υφή, διάφανο χαρτί.

Διαφανή χαρτιά

Πρόκειται για τα χαρτιά που χρησιμοποιούνται πολύ από σχεδιαστές και γραφίστες, για τους οποίους απαραίτητα είναι η ακρίβεια και η επαναληπτικότητα. Τα χαρτιά αυτά διαθέτονται σε διάφορες μορφές: Acetate, Draftingpaper, Graphpaper, και Tracingpaper.

Χαρτί ακουαρέλας

Έχει χαρακτηριστικά τραχυά υφή και πρόκεται για ένα βαρύ χαρτί.  Αυτά τα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να ανέχεται καλά το βρέξιμο με νερό, χωρίς να διαλύεται και να παραμορφώνεται. Το χαρτί αυτό είναι διαθέσιμο σε διάφορα μεγέθη και ποιότητες, από φοιτητικά έως πολύ επαγγελματικά.

Χαρτόνια

Για κάποιες εφαρμογές, το χαρτί δεν αρκεί. Για εκείνες τις πιο αδρές μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης, οι δημιουργοί αναζητούν το χαρτόνι. Υπάρχουν ελάχιστα υλικά στον κόσμο  της τέχνης που να είναι πιο προσαρμοστικά και χρήσιμα από το χαρτόνι. Το χαρτόνι μπορεί να ζωγραφιστεί, να κοπεί, να διακοσμηθεί, να χρησιμεύσει ως κάδρο και για τρισδιάστατες κατασκευές. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν καιρό τώρα χαρτόνι για βάση στην οποία επικολλάται το έργο. Φυσικά χαρτόνια απο κέδρο, σημύδα και άλλα ξύλα χρησιμοποιούνται συχνά για τέτοιες εφαρμογές. Στις μέρες μας τα τεχνητά χαρτόνια φέρουν ακόμα καλύτερες ιδιότητες.

Καμβάς σε χαρτόνι

Συνδυάζοντας την υφή του καμβά με την σταθερότητα του χαρτονιού, οι καμβάδες σε χαρτόνι είναι ελαφρείς και χαμηλού κόστους. Πρόκειται για καμβά τεντωμένο πάνω σε άκαμπτο χαρτόνι. Ο καμβάς έχει προετοιμαστεί και του έχει περαστεί βάση. Ιδανικά για ελαιογραφία, ακρυλικά και υδατογραφία, ανάλογα με την προετοιμασία που έχει υποστεί.

Χαρτόνι με επικάλυψη πηλού

Αυτά τα χαρτόνια έχουν επικαλυφθεί με άργιλο ουδέτερου pH, το οποίο είνα ομοιόμορφο και ανθεκτικό. Τα περισσότερα χαρτόνια με άργιλο είναι λεία και μπορούν να ζωγραφιστούν πάνω τους πολλά υλικά, όπως χρώματα ελαιογραφίας, ακρυλικά χρώματα και νερομπογιά.

Χαρτόνι αφίσας

Πρόκειται για τα ελαφρύτερα και πιο εύκαμπτα χαρτόνια για αφισοκόλληση. Τα χαρτόνια αυτά είναι ιδανικά για κατασκευή πινακίδων, κολλάζ, και για άλλες δικοσμητικές εφαρμογές.

 

Αγοράστε προϊόντα σχετικά με τις Επιφάνειες Ζωγραφικής Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε