Ανατομία Ανθρώπινου Σώματος : Βασικές Αναλογίες του Σώματος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Βασικές αρχές Ανατομίας του Ανθρώπινου Σώματος

unit 01

Ανεβάζω διάφορα βοηθητικά που έχουν να κάνουν με σχεδίαση και ζωγραφική. Αρχικά ξεκινάω με λίγα πράγματα που έχουν να κάνουν με την σχεδίαση του ανθρώπινου σώματος. Πολλά από αυτά θα σας βοηθήσουν στην εξάσκησή σας, με χαλαρές σχεδιάσεις ανθρώπινων φιγούρων.

Θα χρειαστούν πολλές δημοσιεύσεις για να καλύψουμε τα διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Το ανθρώπινο σώμα έχει μία από τις πιο εξελιγμένες δομές, ενώ παρουσιάζει επίσης αρκετές  παραλλαγές στα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Θα πάμε στην παρουσίαση σχεδίων και διάφορων πληροφοριών από το μηδέν, και θα προσπαθήσω να δώσω μία σειρά για την διαδικασία σχεδίασης, ξεκινώντας με έναν απλοποιημένο σκελετό (το βασικό σχήμα), μέχρι τον όγκο της δομής των μυών, και στη συνέχεια αλλά και όλες τις λεπτομέρειες για κάθε μέρος του σώματος και του προσώπου.

Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε, όχι μόνο με τις συμβατικές «ιδανικές αναλογίες», αλλά και με τον τρόπο που ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, ακόμη και την εθνοτική καταγωγή.

Σχεδίασε μία φιγούρα

Ένα καλά καθορισμένο σχήμα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις λόγω φύλου ορίζεται από την ευθυγράμμιση των αρθρώσεων, η οποία είναι αμετάβλητη σε όλους τους ανθρώπους. Αυτή είναι η προκαταρκτική εισαγωγή μας για τις ανθρώπινες αναλογίες. Σχεδιάστε το δικό σας διάγραμμα μαζί μου.

Ξεκινήστε με την σχεδίαση ενός οβάλ σχήματος ή με σχήμα αυγού, για ένα κεφάλι, και όπως βλέπετε κάτω στο σχέδιο έχω οκτώ μετρήσεις, η τελευταία από τις οποίες είναι στο έδαφος.

Η συγκεκριμένη μέτρηση (ιδανικό ανδρικό ύψος = οκτώ κεφάλια) ορίστηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης ως εξιδανικευμένη αναλογία της ανθρώπινης μορφής. Είναι μάλλον προφανές ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα οκτώ κεφάλια ψηλοί (ακόμη και οι Βόρειο Ευρωπαίοι, για τους οποίους και είχε βγει το συγκεκριμένο μοντέλο μέτρησης). Πιο σύνηθες στην πραγματικότητα είναι τα επτά κεφάλια, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μοντέλο για να αρχίσει κάποιος να κατανοεί καλύτερα τις βασικές ευθυγραμμίσεις.

unit 02

 

Η Λεκάνη

Προσθέστε το επόμενο κόκαλο, απλοποιώντας το στη σχεδίαση ως έναν πεπλατυσμένο κύκλο μεταξύ του 3 και του 4, με τις αρθρώσεις του ισχίου να κάθονται στο σημείο 4. Μπορείτε τώρα να ενώσετε όλη την σπονδυλική στήλη που συνδέει το κεφάλι με αυτό το πιο σημαντικό μέρος του σώματος, που είναι η λεκάνη, η οποία διατηρεί το κέντρο βάρους και την σταθερότητα σε έναν ανθρώπινο σκελετό.

unit 03

Τα Πόδια και τα Γόνατα

Ας υποθέσουμε ότι η φιγούρα στέκεται με τα πόδια κάθετα ευθυγραμμισμένα με τις αρθρώσεις του ισχίου. Οι αρθρώσεις του γόνατος κάθονται στο νούμερο 6, όπου η γραμμή αντιστοιχεί στο κάτω μέρος του γόνατος.

Όταν το πόδι είναι απλωμένο, η άρθρωση του γόνατος τοποθετείται σε ευθεία γραμμή με το ισχίο και τον αστράγαλο (αριστερά). Αλλά αυτή η ευθεία γραμμή είναι εικονική: όταν ολοκληρωθεί το πόδι, συνδέστε την άρθρωση του ισχίου στο εσωτερικό της επιγονατίδας, και πάλι, με το εξωτερικό του γονάτου στο εσωτερικό του αστραγάλου (δεξιά). Αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη αλλά ακριβή αναπαράσταση της πραγματικής δομής των οστών, και βοηθά στην σωστή σχεδίαση της φυσική εμφάνισης ενός ανθρώπινου ποδιού. Η όλη αυτή σχεδίαση μας βοηθά, επίσης, στην τοποθέτηση των μυών σε μεταγενέστερο στάδιο.

unit 04

Θώρακας, Θηλές και Αφαλός

Η ομάδα του θώρακα και των πνευμόνων είναι το τρίτο σημαντικότερο σημείο του σώματος, μετά το κεφάλι και την λεκάνη. Απλοποιημένα, σχεδιάζουμε ένα οβάλ σχήμα που μοιάζει με ατελές πεπόνι, το οποίο ξεκινά στα μισά, μεταξύ των σημείων 1 και 2, και τερματίζει νοητά κάτω από το σημείο 3. Στην σχεδίασή σας το καλύτερο είναι να κόψετε το κάτω μέρος του οβάλ σχήματος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία μας. Το κενό τμήμα μεταξύ των δύο σημείων που αφήνουμε είναι σημαντική γιατί στην πορεία της σχεδίασής σας μπορεί να αλλάξετε διάφορα χαρακτηριστικά (επίπεδη κοιλιά, πολύ λεπτή μέση κ.τ.λ.) όπως επίσης και τυχόν κάποια ίσως κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Το πλάτος του ωοειδούς σχεδίου είναι περίπου ίδιο όπως αυτό της λεκάνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες: οι θηλές πέφτουν στο σημείο 2, ακριβώς μέσα από τις πλευρές του κεφαλιού.

unit 05

Οι Ώμοι

Η λίγο καμπυλοτή γραμμή του ώμου είναι περίπου στα μισά μεταξύ των σημείων 1 και 2, με το πλάτος των ώμων 2 έως 3 κεφάλια (ανάλογα με την σωματοδομή). Κατ ‘αρχάς λοιπόν σχεδιάζουμε την ελαφρυά καμπύλη με κατεύθυνση προς τα κάτω. Επιπλέον σχηματίζουμε τον τραπεζοειδή μυ, ο οποίος φαίνεται να συνδέει τον ώμο με το λαιμό. Αν το σωματότυπο είναι πολύ μυώδη, τότε σχεδιάζουμε την γραμμή υψηλότερα στην αρχή του λαιμού, αντιστρόφως, σε ένα σωματότυπο με υπανάπτυκτο τραπεζοειδή, που συναντάμε συχνά σε πολύ νεαρές γυναίκες, η χαμηλή τοποθέτηση της γραμμής στον λαιμό του σώματος, δίνει την εντύπωση ενός μακρύ λαιμού.

unit 06

Ο Βραχίονας, οι Καρποί και τα Χέρια

Τέλος, οι βραχίονες: Οι καρποί είναι στο σημείο 4, ελαφρώς κάτω από τις αρθρώσεις του ισχίου που κάθονται πάνω σε αυτό. Τα δάχτυλα τελειώνουν περίπου στο μέσο του μηρού, το οποίο είναι το σημείο 5. Οι αγκώνες είναι μια κάπως πιο περίπλοκη άρθρωση που θα εξετάσουμε λεπτομερώς αργότερα, αλλά προς το παρόν είναι χρήσιμο να τα σχεδιάζετε αρχικά ως επίμηκες οβάλ σχέδιο που κάθεται στο σημείο 3.

unit 07

Το Βασικό Προφίλ

Ας ρίξουμε μια ματιά από μία άλλη οπτική. Ξεκινήστε σχεδιάζοντας το κεφάλι και πάλι, δίνοντάς του σχήμα αυγού, αλλά στο τέλος τοποθετήστε το να δείχνει διαγώνια προς τα κάτω συγκεκριμένα στο σημείο 1, και τέλος σχηματίστε μια κάθετη γραμμή στο κάτω μέρος.

Σε όρθια στάση, μπορείτε να τοποθετήσετε 2 σημεία, το πρώτο για τον ώμο και το δεύτερο για το γόνατο πάνω στην κάθετη γραμμή. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο όπως στο προηγούμενο σχέδιο: οι ίδιες αρθρώσεις είναι, αλλά όπως θα παρατηρήσετε δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο όπως οι προηγούμενες του πρώτου σχεδίου.

unit 08

Η Σπονδυλική Στήλη σε Προφίλ

Σε αυτήν την πλευρά του σχεδίου μας, η σπονδυλική στήλη αποκαλύπτεται ως σχήμα πεπλατυσμένου «S». Ξεκινάει από την βάση του κρανίου, και κινείται προς τα κάτω και πίσω μέχρι να φτάσει στο απώτατο σημείο του στο επίπεδο των ώμων (ανάμεσα στις ωμοπλάτες). Σημειώστε ότι οι αρθρώσεις των ώμων είναι μπροστά από την σπονδυλική στήλη! Αυτό συμβαίνει επειδή, και πάλι, ο ώμος «γραμμή» είναι στην πραγματικότητα ένα τόξο.

 

Η σπονδυλική στήλη, στη συνέχεια έρχεται πίσω προς τα εμπρός, και κορυφές και πάλι (προς τα μέσα) λίγο πιο πάνω από την λεκάνη. Τέλος, αλλάζει κατεύθυνση και πάλι για λίγο και καταλήγει στον κόκκυγα ή ουρά των οστών όπως συνήθως αναφέρεται.

unit 09

Ο Θώρακας και τα Πόδια σε Προφίλ

Ο θώρακας είναι στενά συνδεδεμένος με την σπονδυλική στήλη, και όπως μπορείτε να παρατηρήσετε το στήθος ωθείται φυσικά προς τα εμπρός.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μπροστά από τον κάθετο άξονά μας, και αυτό αντισταθμίζεται από τον αστράγαλο που είναι λίγο πιο πίσω από αυτόν. Έτσι η γραμμή που ενώνει γόνατο με αστράγαλο είναι κεκλιμένη προς τα πίσω.

Το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι ένα οπτικό τόξο που ξεκινάει από το κεφάλι, συνεχίζει εφαπτόμενο του στήθους και τερματίζει στα πόδια.

unit 10

Οι Βραχίονες σε Προφίλ

Τέλος, οι βραχίονες. Το άνω τμήμα του βραχίονα πέφτει αρκετά κατ ‘ευθείαν από τον ώμο, έτσι ώστε ο αγκώνας μπορεί να ευθυγραμμιστεί με το τελευταίο σημείο (ή να πέσει ελαφρώς προς τα πίσω). Όμως, ο βραχίονας δεν είναι ποτέ πλήρως τεντωμένος όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας, έτσι το αντιβράχιο δεν είναι κάθετο: ο βραχίονας είναι ελαφρώς λυγισμένος ενώ ο καρπός πέφτει προς τα εμπρός, δεξιά πάνω από το οστό του ισχίου.

unit 11

Ακολουθεί Συνοπτικό Διάγραμμα

unit 12

Σημείωση

Τα παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες οπτικές υπενθυμίσεις που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο σώμα, όταν αυτό δεν βρίσκεται σε όρθια στάση.

unit 13

 

unit 14

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε