Ακουαρέλα – Gouache & Sticks Ζωγραφικής

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ακουαρέλα (Υδατογραφία)

Είναι μέθοδος ζωγραφικής πάνω σε φύλλο χαρτιού (συνήθως λευκού) κατά την οποία τα χρώματα, πολύ λεπτά τριμμένα, διαλύονται σε νερό και χρησιμοποιούνται μαζί με ένα πολύ ελαφρύ στερεωτικό υλικό, που έχει ως βάση το κόμμι.

Η τεχνική αυτή προυποθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς, όπου παίζουν σημαντικό ρόλο η διαφάνεια των χρωματικών στρωμάτων, το είδος του χαρτιού που βρίσκεται από κάτω και η τελείως άθικτη επιφάνεια του χαρτιού. Για το στερεωτικό ή κολλητικό υλικό, χωρίς το οποίο τα χρώματα δεν θα μπορούσαν να κολλήσουν στη ζωγραφική επιφάνεια και θα μεταβάλλονταν σε σκόνη με την εξάτμιση του νερού, χρησιμοποιούνται γενικά φυσικά προιόντα, όπως το αραβικό κόμμι, η ψαρόκολλα, το μέλι και κάθε είδος κόλλας. Αυτό βέβαια προυποθέτει πολύ ελαφριά δόση, ώστε να μην γίνει το υλικό σκληρό και παχύρρευστο, προκαλώντας σκασίματα στο χρώμα μόλις ξεραθεί.

http://www.iralu.gr/images/images/wtc.jpg

Το στερεωτικό μαζί με το νερό αποτελούν ένα υλικό που πρέπει να είναι εξαιρετικά διαυγές, ώστε η ακουαρέλα να διατηρήσει την ελαφριά της σύσταση, την διαύγεια, τον εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Επομένως, η όλη τεχνική διαδικασία είναι τελείως διαφορετική από την τεχνική τoυ γκουάς (gouache), που προυποθέτει ένα παχύτερο στερεωτικό και χρώματα χωρίς διαφάνεια που τα ξανοίγει (φωτίζει) το άσπρο που προστίθεται στα χρώματα.

Η διαύγεια και η φρεσκάδα των τόνων της ακουαρέλας προυποθέτουν τη χρήση πολλών αποχρώσεων των χρωμάτων, ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι αναμίξεις που καταστρέφουν τις λεπτές αποχρώσεις. Πολλά από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στην ακουαρέλα είναι πολύ ευαίσθητα, όπως οι λάκες, και ξεθωριάζουν γρήγορα αν δεν προσέξει κανείς. Πρέπει επίσης να λαμβάνονται ορισμένες προφυλάξεις ως προς τη συντήρηση της ακουαρέλας. Συνιστάται να εκτίθεται όσο γίνεται λιγότερο στο δυνατό φως, για να μη χάσουν τα χρώματα την λάμψη τους και να μην κιτρινίσει το χαρτί.

Γενικά χρησιμοποιούνται χαρτιά καμωμένα από ύφασμα βαμβακερό ή λινό, αρκετά χοντρά, ξερά και απορροφητικά, για να διατηρηθούν καλύτερα τα χρώματα. Προτιμώνται χαρτιά βιοτεχνικής κατασκευής, που συγκρατούν καλά το νερό και διατηρούν τη φρεσκάδα των χρωμάτων, δίνοντάς τους κάποια λάμψη. Σ’αυτό οφείλεται και η φήμη των γιαπωνέζικων χαρτιών. Η επιφάνεια των χαρτιών πρέπει επίσης να είναι λίγο ανώμαλη –ή σπυρωτή-, ώστε να διευκολύνει τη στερέωση των χρωμάτων, να διαβαθμίζει τις αποχρώσεις του, να δίνει στα φωτεινά μέρη ένα λεπτό παιγνίδισμα. Το χαρτί πρέπει επίσης να είναι κολλαρισμένο σ’όλο το πάχος και την επιφάνειά του, ώστε τα χρώματα με την πιο ελαφριά σύσταση να μη χάνονται ούτε να μεταβάλλονται σε σκόνη.

Σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή ενός υδατοχρώματος είναι οι εξής : διαφάνεια ή καλυπτότητα, η χρωματική δύναμη, οι κόκκοι, φωτοσταθερότητα.

Αγοράστε προϊόντα Ακουαρέλας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχολιάστε